Zoals velen van jullie weten ben ik Edwin, het gezicht van Hairstyling Edwin. De duurzame kapsalon van Meppel. Maar wat houdt een duurzame kapper in? En wat zijn de redenen waarom jij wèl in de stoel wilt zitten bij een eco-friendly kapper? Ik neem je mee in mijn blog.
Vanaf het moment dat ik ervoor koos om kapper te worden, droomde ik al van mijn eigen zaak. Sinds 2015 pas ik duurzaamheid zoveel mogelijk toe in mijn leven. Toen ik de kappersopleiding ging doen en ook toen ik later in het werkveld belandde, kwam ik erachter hoe vervuilend een kapsalon soms kan zijn. We hebben het dan niet alleen over het gebrek aan het scheiden van afval, het gaat veel verder. Dat past niet bij wie ik ben. De oplossing? De eerste duurzame kapsalon in Meppel openen!
Ik heb de salon uitgedacht als duurzame én veilige omgeving. Met de filosofie dat mens, dier en natuur gelijk is. Want duurzaamheid is niet alleen voor de natuur cruciaal. Ook voor ons mensen. Met een schonere wereld worden we ouder. Als veganist vind ik het dan ook belangrijk om met niet alleen duurzame, maar ook dierproefvrije producten te werken.
- Aluminiumfolie vs. Gerecycled papier
Aluminiumfolie is een afvalstroom in de kapsalon. Bijna elke salon gebruikt dit voor het kleuren van haar. Wist je dat aluminiumfolie niet recyclebaar is? En dat de productie van 1 kilo aluminiumfolie evenveel energie kost als het veertien keer laten draaien van je wasmachine? Aluminium is verantwoordelijk voor 412 gram CO2-uitstoot per m2. Als je dit vergelijkt. Een moderne auto stoot 110 gram CO2 per kilometer uit. Niet duurzaam dus! En het kost enorm veel energie. Dat kan anders: daarom gebruik ik gerecycled papier in plaats van aluminium. Net zo effectief, en het meest duurzaam.
- Vegan, biologische en eco-friendly haarproducten
Bij een duurzame kapsalon horen ook duurzame haarproducten. Ik stuitte op het merk Kemøn. Een Italiaans familiebedrijf dat zichzelf op de markt heeft gezet door hun eigen planten in open velden te kweken. Ze maken hun flessen van gerecycled plastic en geven het een eigen touch met een rietsuikerdop. Ze zijn tevens aangesloten bij vele milieuvriendelijke keurmerken. Dat past goed bij een eco kapsalon! Verder zijn alle producten die ik gebruik en verkoop, zoals Olaplex en Paul Mitchell, vrij van dierlijke producten en zo ecologisch mogelijk.
Wist je dat afgeknipt haar o.a. wordt gebruikt al haarnet, om olie uit de zee te halen?
- Afgeknipt haar hergebruiken
Je haar groeit en wordt bij de kapper geknipt. Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat de kapper met dat haar doet? Juist… De meeste kappers verzamelen het haar en gooien het gewoon bij het grofvuil. Waar dit haar vervolgens verbrand wordt. Doodzonde, als je weet wat je allemaal met dat haar kan doen! Ik kwam dan ook in contact met The Green Scissors. Een Nederlands bedrijf dat haar inzamelt. Als kapper vang je het haar op in opvangbakken. Deze worden dan opgehaald als de opvangbak vol zit. Ook kan je met deze bakken plastic opvangen. The Green Scissors verwerken dit vervolgens weer in een recycleproces. Op verschillende manieren wordt het haar hergebruikt:
- Natuurlijk haar (dus niet gekleurd), wordt gedroogd en vermalen. Hier wordt een plantaardig bestandsdeel aan toegevoegd zodat het weer compost kan worden. Ja, worteltjes eten van je eigen haar. Fantastisch toch, die cyclus.
- Als haar chemisch is gekleurd, kan je er natuurlijk geen compost van maken. Dit haar wordt gebruikt als haarnetten en -balen om olie uit de zee te halen. Haar heeft namelijk een groot absorberend vermogen, maar ook het vermogen om te drijven. Mocht er olie uit de zee worden gehaald, dan kan dit dus met haar! Geen microplastics meer in de zee én geen beschadigde zeebodem van die netten. Een win-win situatie. En zo hoef jij niet per se 30 centimeter haar te sparen om het tòch te kunnen doneren.
Dus, kan je duurzaam knippen en kleuren? Dat kan zeker! Ik vertel je er graag meer over. Stuur mij gerust een mailtje. Maar uiteraard ben je ook welkom in de stoel, om volledig eco-friendly, duurzaam en vegan geknipt, geschoren of gekleurd te worden. Ik hoop je snel (weer) te zien!