Dierlijke ingrediënten, smeer ze niet langer in je haar

Zonder dat je het weet kan het zijn dat je dierlijke producten in je haar smeert of producten voor je haar gebruikt die ook dierlijke ingrediënten bevatten. Ze worden dierlijke bijproducten genoemd en komen veel voor in cosmetica. Alle producten die je van Kemon of Paul Mitchell koopt bij Hairstyling Edwin zijn zonder dierlijke producten en 100% vegan. De producten zijn dan ook niet getest op dieren. Voor deze blog houd ik het alleen bij de ingrediënten die de meeste producten bevatten en ga ik geen specifieke merken noemen.

Smout en Cera Alba in pommade, waxen en baardbalsems

Pommade geeft een glans en moet extra sterk zijn om het haar de hele dag in model te houden. Maar pommade is ook vettig. Waar pommade vroeger vooral petroleum bevatte, bevat het nu reuzel of Cera Alba. Smout of Reuzel is het niervet van varkens dat wordt gewonnen door het spekvet te verbranden. Dit geeft de glans en sterkte voor het product. Bij Cera Alba, ofwel bijenwas zit dit product er in om het vooral in model te laten houden. Per merk verschilt het of er Cera Alba of Smout in zit.

Er zijn tal van vegan producten te verkrijgen die deze strong hold of die glans ook hebben. Deze gebruiken voornamelijk kokos en castorolie. Geen petroleum en geen dierlijke producten. In de salon gebruiken we 100% vegan producten.

Keratine in shampoo

Iedereen heeft de term keratine wel eens horen vallen. ‘Keratine is goed voor je haar’, ‘je zou eens een keratinebehandeling moeten hebben’. Keratine is alleen niets anders dan een product dat gewonnen wordt uit hoeven, haar en nagels van (zoog)dieren. Soms uit veren en snavels van vogels en hoorns. Het vezeleiwit van keratine maakt een laag om je haar heen waardoor het glanst en sterker wordt.

Voor een vegan salon is keratine natuurlijk een no-go en daarom is het ook niet te krijgen of te gebruiken in mijn salon. Kan je haar wel een opfrisbeurt gebruiken? Ga dan voor een Olaplex-behandeling.

Stearinezuur in haarspray en haarlak

De beste vriend van een haarstylist is haarlak. Haarlak geeft versteviging en houdt het haar in model. Niet voor niets heeft elke kapsalon haarspray of haarlak in het assortiment. Velen zijn er dol op! Naast het drijfgas dat niet heel milieuvriendelijk is, bevatten sommige haarsprays en -lakken stearinezuur. Dat is een zuur gemaakt van vet van varkens, schapen en koeien dat de stevigheid aan het haar geeft. Natuurlijk zijn hiervoor ook plantaardige vervangers zoals suiker.

Zwijnhaar in haar- en baardborstels

In veel, zo niet de meeste, borstels zitten haren van zwijnen of varkens. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld haar anti-statisch te maken of de borstel zelf wat stevigheid te geven om door haar heen te komen. Dit is bijvoorbeeld bij baardborstels het geval. Heel vaak is dit te vervangen. Er zijn enkele syntetische verianten op de markt, maar veel vaker worden stevigere borstels gemaakt van de haren van een cactus. Ook zijn er varianten met tampico fibre. Hierbij worden de haren verkregen uit het blad van Mexicaanse agave.

4 redenen waarom je het beste vegan producten kunt gebruiken!

1. Vegan haarproducten zijn nooit op dieren getest en bevatten geen dierlijke ingrediënten. Daarom is het niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor het dierenwelzijn.

2. Vegan haarproducten zijn beter voor de gevoelige huid. Vaak zijn plantaardige ingrediënten milder, waardoor het vriendelijker is voor huid en haar.

3. De meeste vegan producten worden ook nog eens verpakt in recyclebaar materiaal en zijn dus eco-friendly.

4. Tegenwoordig zijn vegan producten niet meer duurder dan vroeger. De vraag is groter, dus het aanbod ook. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten!

Deel dit bericht