Baardbroeders opgelet! Hier vind je de tips om je baard goed te verzorgen.

Baarden zijn populair en we kunnen er niet meer omheen. Veel mannen hebben een baard. Of dit nu een stoppelbaardje of een kingsize baard is, het vergt onderhoud. Door de jaren heen zijn er diverse (ongeschreven) regels verzonnen op het gebied van baarden. T-shirtjes bedrukt met ‘Beard rule number 1’ tot en met talloze nummer wat allemaal voordeel zou hebben als je een baard hebt. Google het maar eens. Ook is er een ongrijpbare band tussen mannen met baarden; de man met de grootste baard heeft recht van voorrang en een klein knikje naar elkaar wanneer men elkaar passeert geeft aan dat je Bearded brothers bent. Enfin, een baard vergt onderhoud en doorzettingsvermogen. Maar wat doe je om je baard echt mooi te houden?

Let it grow

We beginnen bij het begin. Je scheert je niet meer en langzaam krijg je een ruwe huid. Je wangen, kin en kaaklijn beginnen een schuurpapiertje te worden. Als je nog geen doel voor ogen hebt, dan laat je groeien tot je er zat van bent. Als je wel een doel voor ogen hebt, breekt nu het moeilijkste moment aan. Het doorzettingsvermogen: Een langere baard gaat in het begin jeuken, uitstaan en pluizen. Maar er is overal weer een oplossing voor.

Olie je baard

Vooral in het beginstadium is het belangrijk om je huid en baardhaar zacht te houden. Het is daarom raadzaam om al in een vroeg stadium te beginnen met baardolie. De olie zorgt ervoor dat je huid en de haren niet uitdrogen en zorgen voor ervoor dat er geen jeuk of irritatie ontstaat. Als je een baard niet goed onderhoudt, kan de huid onder de haren droog worden. Kleine moeite om elke dag even een druppeltje baardolie op je stoppels te doen. Ook kan dit na het wassen.

Houd het schoon

Door een droge huid ontstaan schilfertjes en hoewel je deze kan bestrijden met olie, blijft er – vooral bij een langere baard – veel vuil in hangen. Eigenlijk moet je dit haar net zien als hoofdhaar. Je smeert er wax of gel in, je zit er met je handen door, het vangt weer en wind. Bij een baard komt er nog wat extra bij… Ook eten en drinken kan in je baard of snor blijven hangen. Weliswaar verwijder je dit, maar toch blijven deze restjes ook zitten.

Een goede geconcentreerde baardshampoo is daarom raadzaam. Was de baard twee á drie keer per meer en absoluut niet meer. Als je teveel wast dan kan je baardhaar droog worden. Een baardshampoo is extra voedend en speciaal geproduceerd om de stugge baardharen ook echt schoon te maken. Een goede routine in het wassen, houdt je baard schoon.

Houd het in bedwang

Er is niets ergers dan een pluizige, weerbarstige baard. Na het wassen kan je een olie gebruiken om de haren verzorging te geven en zacht te maken. Maar net zo belangrijk als wax of gel voor je hoofdhaar is baardbalsem voor je baard. Een baardbalsem breng je aan op droog haar. Je wrijft het eerst door je vingers zodat het warmer en meer gelachtig wordt. Daarna smeer je het door je baard en kan je het met een borstel, kam of met je vingers in model brengen. De baard krijg nu voeding, waardoor de haren niet droog worden, je hebt een heerlijke geur onder je neus en, ook niet geheel onbelangrijk, je baard is verzorgd.

Kam en borstel je baard

De grote tip is kammen en borstelen. Gebruik bij voorkeur een houten kam, deze trekt namelijk de haren niet kapot. Kam eerst je baard, gebruik daarna een speciale borstel met harde haren om de balsem te verdelen en voilà, je baard is prachtig om te bewonderen. De kroon op je kin! De trots van het geduld!

Regelmatig onderhoud voorkomt teleurstelling

Naast het thuis verzorgen van je baard, is het belangrijk regelmatig een barbier of kapper te bezoeken. Zo blijft je baard netjes en hoeft er minimaal af of een mooie baard te houden. Dan gaat het met name om de contourlijnen, het scheren van de hals en het finetunen van je baard. Wacht je langer? Dan kan het zijn dat er een behoorlijk stuk van je wilde bos af moet. Gemiddeld komen met mannen met baarden tussen de drie á zes weken bij de kapper of barbier om hun baard te onderhouden.

Waar wacht je nog op? Laat groeien die baard en boek snel je afspraak.

Zien we je snel met baard?

Deel dit bericht